Alles wat je moet weten over de European Accessibility Act, oftewel de EAA

Auteur: Randy Cillekens

Terug naar overzicht

28 januari 2025

Tegenwoordig horen we steeds meer mensen praten over inclusief werven, BIAS, solliciteren zonder CV, enzovoort. Dit alles om discriminatie in welke vorm dan ook tegen te gaan (leeftijd, etnische achtergrond, enz.). Het doel is om iedereen gelijke kansen te geven op een baan.

Maar vergeten we niet een grote groep mensen? Mensen met een beperking bijvoorbeeld? Daar hoor je eigenlijk maar weinig over. En dan bedoel ik niet alleen mensen in een rolstoel. Iemand in een rolstoel zou bijvoorbeeld prima met een computer kunnen werken om te solliciteren. Nee, ik doel op mensen met een visuele beperking, gehoorbeperking, motorische beperking, spraakbeperking, of cognitieve en leerbeperkingen. Volgens bronnen op het internet gaat het in Nederland alleen al om 4 miljoen personen. Dit jaar komt daar verandering in door de invoering van de EAA.

Wat is de EAA?

EAA staat voor European Accessibility Act. Het is eigenlijk niet eens echt nieuw, want de basis voor de EAA stamt al uit 2015 en de wet is in juni 2019 aangenomen. Deze “nieuwe” wet heeft als doel het internet toegankelijk te maken voor iedereen, met een specifieke focus op mensen met een beperking.

De EAA is een Europese wet die vanaf 28 juni 2025 (dit jaar dus al) voor veel bedrijven verplicht wordt. Onder deze bedrijven vallen bijvoorbeeld e-commerce websites en overheidswebsites, maar ook werken-bij websites zouden hieronder moeten vallen.

Welke obstakels kan iemand tegenkomen tijdens het solliciteren?

Wanneer een potentiële kandidaat op zoek is naar een baan en via de website wil solliciteren, kan het gebeuren dat iemand op jouw website tegen obstakels aanloopt. Dit belemmert hen in hun sollicitatieproces.

Veel voorkomende beperkingen zijn:

  • Visuele beperking: denk aan slechtziendheid, blindheid, kleurenblindheid of moeite met contrast en kleurherkenning.
  • Gehoorbeperking: bijvoorbeeld doofheid. Personen kunnen moeite hebben met het begrijpen van audio-inhoud zonder ondertiteling of transcripties.
  • Motorische beperking: problemen met het gebruik van een muis of toetsenbord, moeite met het klikken op kleine knoppen of links, of het gebruik van een scrollfunctie.
  • Cognitieve of leerbeperking: moeite met het verwerken van complexe informatie, concentratieproblemen of leerstoornissen zoals dyslexie.
  • Spraakbeperking: problemen met mondelinge communicatie.

Moet iedereen voldoen aan de European Accessibility Act?

Nee, er zijn enkele uitzonderingen:

  • Bedrijven met minder dan 10 medewerkers en een jaarlijkse omzet van minder dan 2 miljoen euro.
  • Bedrijven die uitsluitend business-to-business (B2B) leveren en producten of diensten aanbieden die niet door consumenten worden gebruikt.
  • Wanneer fundamentele wijzigingen aan een product of dienst nodig zijn die onhaalbaar blijken (bijvoorbeeld als de structuur van de organisatie volledig op de schop moet), is naleving van de EAA niet verplicht.

Er is ook een lastige uitzondering, die moeilijk aan te tonen lijkt: als de inspanning om te voldoen disproportioneel groot is in verhouding tot de doelgroep, kan een uitzondering worden verkregen.

Ten slotte geldt de EAA niet voor bepaalde digitale content, zoals vooraf opgenomen of tijdgebonden media (bijvoorbeeld webinars), kantoorbestanden (zoals Word of Excel) en content van derden.

Moet ik alles oplossen vóór juni 2025?

Het zou fantastisch zijn als het internet vanaf juni dit jaar volledig aan de eisen voldoet. Dit is echter niet haalbaar, maar wel een mooi streven. Verschillende artikelen waarschuwen dat de overheid handhaving serieus neemt en boetes kan uitdelen. Details over de hoogte van boetes zijn echter nog niet bekend.

Wat je in ieder geval moet doen, is:

  • Een actieplan opstellen.
  • Een toegankelijkheidsverklaring maken.

In een toegankelijkheidsverklaring geef je aan hoe je voldoet aan de toegankelijkheidseisen, welke acties je onderneemt en hoe men je kan bereiken als iets niet werkt.

Wat is het verschil tussen de EAA en de WCAG?

Het grote verschil is dat de EAA een wettelijke verplichting is, die verder gaat dan alleen het internet. De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) zijn richtlijnen voor toegankelijkheid op het internet. Beide worden vaak in één adem genoemd, omdat je met WCAG-niveau AA al aan de EAA voldoet.

Kort gezegd is de WCAG een hulpmiddel om te kunnen voldoen aan de EAA.

Zijn er ook voordelen aan de EAA?

Je eerste gedachte is misschien dat de overheid weer een regel heeft bedacht om geld te verdienen. Maar het helpt je eigenlijk om 4 miljoen extra mensen beter te bereiken.

Bijvoorbeeld:

  • Iemand met een beperking kan niet met een formulier overweg, maar kan wel bellen. Met een “bel mij terug”-knop op je website bereik je die persoon wél.
  • Iemand met een cognitieve beperking begrijpt misschien niets van een ingewikkelde vacaturetekst, maar is misschien wel de beste stratenmaker in jouw regio.

Waarom zou je het dus níet doen?

Is het moeilijk om te voldoen aan de EAA?

Het is niet simpelweg een vinkje zetten in de code. Het vereist aanpassingen in zowel de techniek als het ontwerp van je website. Denk aan:

  • Knoppen die contrasten verbeteren.
  • Een functie voor letter vergroting.
  • Een read-speaker implementeren.

Maar er zijn ook eenvoudige stappen die je meteen kunt zetten, zoals:

  • Ondertiteling toevoegen aan je bedrijfsfilms, zodat iemand met gehoorproblemen deze begrijpt.
  • Alt-tekst toevoegen aan afbeeldingen. Beschrijf hierin wat er op de afbeelding te zien is, in plaats van het vol te stoppen met zoekwoorden.

En nu?

Aan de slag! Zet het onderwerp op de agenda, bespreek het met je collega’s en plan acties in je MT-vergadering. Dat is precies waar dit artikel voor bedoeld is: ervoor zorgen dat mensen in actie komen. Want eerlijk is eerlijk, zelfs veel werken-bij websites van de overheid zijn nog lang niet klaar.

Heb je hulp nodig of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder om jouw werken-bij website EAA-proof te maken.

Auteur: Randy Cillekens

Terug naar overzicht

We sow, you harvest

Wij geloven in samenwerking en in lange termijn partnerschap. Want daar plukken we samen de vruchten van.