29 januari 2025
Ik durf wel te stellen dat de “candidate journey” ondertussen voor niemand meer een onbekend begrip is binnen het recruitment landschap. Maar waar begint de candidate journey nou echt als je kijkt naar jouw werken-bij website? Is dat de homepage of toch een andere pagina?
We nemen je graag mee in de reis die een kandidaat aflegt voordat hij of zij solliciteert. Hoe iemand precies op jouw website terechtkomt, verschilt natuurlijk per persoon. Toch zijn er duidelijke overeenkomsten als we kijken naar de pagina waarop men als eerste binnenkomt. Welke pagina dat is? In deze blog duiken we in de meest voorkomende landingspagina waarop een kandidaat zijn reis op jouw website begint.
Vacaturepagina: hét startpunt van de candidate journey
Meer dan 90% van alle bezoekers op een werken-bij of recruitmentwebsite begint hun candidate journey op een vacaturepagina. Bij Getnoticed merken we dat hier nog vaak verwarring over bestaat.
Want: "De homepage is toch de eerste pagina die iemand bezoekt? Dat is niet meer dan logisch? Hoe kan iemand nu beginnen bij een vacaturepagina? Ik begin altijd bij de homepage als ik naar een website ga."
Dat klinkt logisch, maar geldt vooral voor traditionele websites. Neem bijvoorbeeld een platform als bol.com. De kans is groot dat je simpelweg bol.com intypt en je journey op de homepage start. Maar stel dat je op zoek bent naar een specifiek product, zoals jouw favoriete tandpastamerk. Dan zoek je via Google en kom je direct op de productpagina uit, zonder ooit de homepage te zien.
Bij een werken-bij of recruitmentwebsite werkt het net zo. De intentie om een baan te zoeken is complexer dan de intentie om te shoppen. Dat betekent dat de meeste kandidaten niet via de homepage binnenkomen, maar direct op een vacaturepagina belanden. En dat is precies waarom de vacaturepagina de belangrijkste pagina van jouw werken-bij website is.
De twee typen kandidaten: actief vs. latent werkzoekenden
Recruitment draait niet alleen om vacatures online zetten en wachten tot sollicitanten binnenstromen. We kunnen potentiële kandidaten namelijk opdelen in twee typen:
Actief werkzoekenden
Deze kandidaten zijn intrinsiek gemotiveerd om een baan te vinden en gebruiken verschillende kanalen om te zoeken. Soms zoeken ze heel specifiek: "Schipper Amsterdam Blue Amigo", maar soms ook breder: "Werken in de scheepvaart in Amsterdam".Google en andere zoekmachines (zoals Indeed of LinkedIn) tonen hen relevante vacatures. Klikt iemand op een link? Dan belandt diegene direct op de vacaturepagina, niet op de homepage.
Latent werkzoekenden (passief zoekenden)
Deze groep zoekt niet actief naar een baan, maar staat er wel voor open als de juiste kans voorbijkomt. Dit betekent dat jij, als werkgever of recruiter, de kandidaat zelf moet benaderen en overtuigen.In de praktijk gebeurt dit nog vaak door simpelweg een vacature onder hun neus te schuiven en te hopen dat ze solliciteren. Maar werkt deze methode echt? Onderzoek laat zien dat een te directe benadering vaak averechts werkt. Wat wél werkt, is een strategie waarin je eerst de interesse wekt, bijvoorbeeld door employer branding, storytelling en het tonen van aantrekkelijke carrièremogelijkheden.
Optimaliseren van de vacaturepagina: essentieel voor succes in 2025
Los van de wervingsstrategie, blijft één feit overeind: 80% van alle sollicitaties begint op een vacaturepagina. Daarmee is de vacaturepagina niet zomaar een pagina, maar dé meest waardevolle pagina van jouw werken-bij website.
Wat kun je doen om deze te optimaliseren?
✅ Duidelijke, aansprekende vacaturetitels – Maak vacatures vindbaar in zoekmachines door zoekgedrag van kandidaten te analyseren.
✅ Sterke SEO-optimalisatie – Gebruik relevante zoekwoorden, maar schrijf ook voor de mens en niet alleen voor Google.
✅ Aantrekkelijke en toegankelijke content – Zorg voor heldere, foutloze teksten, een overzichtelijke lay-out en ondersteunende visuals of video’s.
✅ Conversiegerichte call-to-actions (CTA's) – Maak solliciteren eenvoudig met een duidelijke en laagdrempelige sollicitatieknop.
✅ Salaris – Bespaar tijd en geld. Uit verschillende onderzoeken blijkt; een salarisindicatie in je vacature zorgt niet alleen voor meer kandidaten, maar ook voor geschiktere kandidaten.
Conclusie: begin met het eind in gedachten
Wil je in 2025 vooroplopen in recruitment? Begin dan bij het eind: optimaliseer je vacaturepagina. Zorg dat jouw vacatures makkelijk te vinden, aantrekkelijk en toegankelijk zijn voor zowel actief als latent werkzoekenden.
Ons team van Recruitment Marketing Specialisten helpt je hier graag bij!